Friday, October 3, 2008

Kelle valel on lühemad jalad?

Lähiajaloost meenub mulle üks tubli telereklaam, mida saab näha siit!

Tänasest Postimehe online väljaandest leidsin järgmise sissekande ...

"Eksperdid hindasid majanduse seisundit 15 aasta kehvimak"

03.10.2008 13:49

Marina Lohk, Tarbija24 vanemtoimetaja

Eesti Konjunktuuriinstituudi eksperdid hindasid septembris Eesti majanduse üldseisundit 2,8 punktiga, mis on juunikuu hinnangust 1 punkti võrra madalam ning ühtlasi nõrgim hinne alates 1993. aastast.

63 protsenti ekspertidest nimetas olukorda seejuures halvaks, 31 protsenti rahuldavaks ja vaid 6 protsenti heaks. Võrdluseks arvas tervelt 60 protsenti ekpertidest juunikuus, et olukord on rahuldav ning vaid 35 protsenti, et olukord on halb.

Eesti Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum märkis majanduse olukorrast rääkides, et langust oodati küll palju väiksemal määral, kuid midagi hullu Eesti majanduses juhtunud ei ole.

Ta rõhutas ka kõrget võrdlusbaasi - et näitajaid võrreldakse paratamatult eelmise aastaga ja 2007. aasta oli majanduses väga soodne, on ka kukkumine suur. «Buumi lõpp langes nii halvasti kokku hinnatõusuga,» märkis ta ning lisas lohutuseks, et enamikul riikidest on olnud buumijärgsel jahtumisel raskusi.

Kuum rääkis, et oleme endiselt majandustsükli langusfaasis ning suure tõenäosusega kujuneb III kvartali majanduskasv negatiivseks, kuid positiivse poole pealt tõi ta välja, et kuna majanduse kokkutõmbumise kiirus on kvartalist kvartalisse oluliselt aeglustunud, lubab see loota, et alampöördepunkt ei ole enam kaugel.

«Kui majanduslangus, siis majanduslangus, see on ka huvitav,» ütles konjunktuuriinstituudi pressikonverentsil majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, tuues paralleeli inimese haigestumisega, mis on loomulik. Partsi sõnul tuleb nüüd keskenduda leidlikule tööle, et ehitada üles järgmist kasvu.

No comments: